Мнения

Премиерът: Просветата и културата са ни съхранили като народ!

„Просветата и културата са съхранили единството на българския народ и са му давали сила и мъдрост през векове на тежки изпитания“, отбеляза министър председателят на Република България доц. Пламен Орешарски в поздравление по повод случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Тази скъпа за нас дата ни кара да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света“. Делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици бележи пътя на развитие на българския народ, отрежда достойното му място в Европа и обогатява културата на Стария континент“, отбелязва премиерът.

„Пренасяйки и празнувайки във времето буквите, ние пазим завета на Паисий Хилендарски, който с много обич и загриженост ни призовава: „Ти, българино, знай своя род и език!“, добавя още министър председателят..

„Чудото на писмеността, на този „език свещен на моите деди“, ни задължава да влагаме истинско съдържание в думите и да се стремим те да бъдат в хармония с делата“, допълва в поздавлението си Орешарски.

„Вярвам, че наша обща отговорност и дълг е да се грижим за тях и да ги развиваме. От това зависи просперитета на България“, категоричен е министър-председателят.

„Днес е специален ден за учениците и за учителите, за просветителите и за тези, които търсят просвета и знаят, че „науката е слънце, което във душите грей“.

„Пожелавам на всички български граждани здраве и повече такава светлина. Честит празник!“, добавя премиерът Пламен Орешарски.