Мнения

Премиерът: Образованието е важен фактор за развитието на икономиката

Образованието е сферата, в която социалният фактор най-добре се припокрива с факторите на конкурентоспособността и растежа. То ще продължи да бъде приоритет за правителството“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски при откриването вчера на дискусията по проекта на стратегия за висшето образование.

То ще продължи да бъде приоритетна сфера за правителството, заяви министър-председателят. С бюджет 2014 висшите училища получават 21,5 млн. лв. допълнително.

Участие в срещата взеха освен премиерът, представители на Министерството на образованието и науката, членовете на Съвета на ректорите на висшите училища, представители на Българската академия на науките, на Агенцията за оценяване и акредитация, на национално представителните синдикати и на Националното представителство на студентските съвети. В срещата участваха министрите на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Премиерът изрази очакването си стратегията да бъде насочена не само и единствено към покриване на формални критерии за достъп до европейските фондове, а да бъде документ, който служи на българското общество.

„Висшето образование е завършващият етап на обучението на всички български граждани, основен фактор за личностното и общественото развитие на всеки един от нас, но и ключов фактор за развитие на икономиката ни, особено в днешните времена, в които знанието е сила в пълния смисъл на тази дума“, посочи министър-председателят, цитиран от Пресцентъра на МОН.

Още по темата