Мнения

Премиерът: До есента да сме готови с реформите във висшето образование!

Министър Сергей Игнатов получи нареждане до септември да реализира реформите във висшето образование, за да могат те да влязат в сила още от следващата учебна годината. Отговорната задача му бе поставена лично от премиера Бойко Борисов на вчерашната дискусия за реформи във висшето образование.

Министър председателят се надява на широко обществено обсъждане и на консенсус с ръководствата на ВУЗ-овете. От своя страна Игнатов се ангажира до лятото да има готова концепция за общ закон за висшето образование и науката.

Просветният министър представи най-важните промени, тенденциите и предизвикателствата в сектора. Според него периодът 2015-2020 г. ще бъде най-тежкият заради ефекта на ниската раждаемост в предишни години. Има опасност капацитетът на някои висши училища да не бъде запълнен, съобщи той.

Новият закон се очаква с нетърпение от ректорите. С приемането му, на подопечните им учебни заведения ще се даде възможност да печелят от собствена научна продукция.

Борисов отбеляза, че родното висше образование трябва да стане атрактивно за чуждестранните студенти.

„Те идват тук, плащат си, потребяват стоки и услуги, оставят една сериозна сума в българската икономика“, аргументира се премиерът.

„Социалистическата държава реализираше международната си политика в голяма степен чрез лобитата, които беше създала, обучавайки чуждестранни студенти от Азия, Африка, Латинска Америка, откъде ли не. И в момента тези връзки са валидни. Искаме сега да продължим тази традиция“, заяви Людмил Георгиев от НБУ.

„Примерно отиваме в Палестина – министри, които говорят български. Дойде делегация от Виетнам, вицепремиер говори български. Което не е лошо“, допълни Борисов.