Мнения

Премахват задочното обучение за юристи?

От Асоциацията на прокурорите предлагат да се премахне задочната форма на обучение в юридическите факултети, да има единен държавен изпит за всички студенти, завършващи „Право“, и по-сериозен подход към свободноизбираемите дисциплини, за предстоящата промяна на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация „юрист“. Становището на съсловната организация е било изпратено на министерството на правосъдието, пише Standartnews.

Предложенията на асоциацията получиха подкрепа и от главния прокурор Сотир Цацаров. Според него „няма причини качеството на юридическото образование да се поставя по-ниско от това, необходимо за придобиване на правоспособност за професиите медицина и архитектура”.

Според Асоциацията на прокурорите, избираемите и факултативните учебни дисциплини трябва да са известни предварително на кандидат-студентите с описание на предимствата на конкретния предмет, неговата практическа полезност и възможността за надграждане на знанията, които формират задължителните дисциплини. 

Източник: actualno.com