Ученици

Президентът отличи усъвършенствали се през годината ученици

Държавният глава награди отличници, усъвършенствали личните си умения. Президентът Румен Радев връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. Награждаването бе част от ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург-България.

Повече от осем милиона младежи на възраст между 14-24 години от над 140 страни са предприели редица предизвикателни дейности в рамките на наградата. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време в трите нива – Бронз, Сребро и Злато.

Те избират активности в направленията умения, физическа активност и доброволчество и преживяват приключенско пътешествие. В ниво Злато децата участват в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите цели като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезно за цял живот.

У нас организацията действа от четири години и в момента над 550 младежи в 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма. 42 са лицензираните оператори, сред които училища, НПО, бизнес организации и студентски асоциации. Отличия на ниво Бронз получиха младежи от София, Козлодуй, Горна Оряховица, Свищов, Пловдив, Оряхово и Варна.

През миналата година участниците в програмата са посветили общо над 4 000 часа да развиват уменията си като изучаване на чужди езици, презентиране пред публика, изработване на керамични чаши, фотография, рисуване и др.

Децата посрещнаха с аплаузи държавния глава. Това е вълнуващо събитие за всички ни, изтъкна той. Тази програма дава възможност на хиляди хора от цял свят да придобиват нови умения, подчерта президентът. Програмата за три години у нас има големи успехи, доволен е Румен Радев. Съзряването наистина е динамичен, бих казал доста труден момент в живота на всеки млад човек, предупреди той и сподели какво е нужно, за да си лидер. Лидерът, по думите му, има визия и налага стандарти. Лидерът водел с личен пример, според държавния глава.

Най-важният урок, който трябвало да научат, е как да се състезават със самите себе си. Да надхвърляте целите си, пожела им президентът. Страната имала нужда от млади и упорити хора.

Източник: news.bg