Мнения

Президентът на Microsoft International даде старт на програмата Microsoft YouthSpark в България

Президентът на Microsoft International Жан-Филип Кортуа взе участие днес на дискусия за възможностите за образование и предприемачество, които програмата Microsoft YouthSpark ще предостави на младите хора в страната.

Срещата, на която присъстваха студенти, ученици и млади предприемачи се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие в нея взеха ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Илчев, посланикът на САЩ у нас Н.пр. Марси Рийс, както и Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България, както и Кирил Русев, съосновател на Nimero и победител в технологичния конкурс Imagine Cup в България.

„Вярваме, че обсъждането на предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, е едно от най-важните действия, които можем да предприемем заедно сега, за да се осигури бъдещето на това поколение и бъдещето на нашата глобална икономика“, отбеляза в краткото си изказване президентът на Microsoft International.

„Искаме да сме сигурни, че най-ценният ни ресурс – младите хора – ще получат необходимото образование и обучение за общество, в което всеки има равни възможности“, добави още Жан-Филип Кортуа.

Посланикът на САЩ у нас Н.пр. Марси Рийс посочи, че Майкрософт и редица организации правят поредната стъпка за решаване на проблема със заетостта при младите хора, който е особено наболял в световен мащаб.

Участие в дискусията взе и съоснователят на Nimero и победител в технологичния конкурс Imagine Cup в България Кирил Русев, който говори за проекта си Енвижън – софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа и стремяща се към разрешаването на двата основни проблема в началното образование, а именно липсата на ресурси, които могат да бъдат отделени за оборудване на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата.

За своята работа тя изисква наличието на един единствен компютър, един проектор и мишка за всяко дете, което осезаемо намалява разходите за оборудване на стандартна класна стая.

Той отбеляза, че към момента повече от 15% от училищата в България използват продукта, а заедно с тях и такива извън пределите на България.