Ученици

Президентът връчи наградите „Джон Атанасов“

32-годишният Мартин Вечев е носителят на наградата „Джон Атанасов“ за постижения в развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество за 2009 г. Мартин Вечев е завършил Софийската математическа гимназия, и математика и информатика в университета Симон Фрейзър в Канада, защитава докторска степен в университета Кембридж.

Носителят на приза изрази желанието си за сериозна държавна инициатива за връщането на български учени от чужбина. Той посочи, че България има изключителен потенциал от млади таланти в информационните технологии, създаден от специализираните училища и техните учители

Наградата „Джон Атанасов – за ученици“, която се присъжда от 2008 г., за втори път получи Румен Христов. Той е възпитаник и на шуменската школа по информатика „А & Б“. Призът му беше връчен на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството в София лично от държавния глава Георги Първанов.

„Надявам се тази награда да я получа и догодина!“ – лаконично си пожела Румен Христов, който смята след завършването на ПМГ „Нанчо Попович“ да продължи образованието си като студент в американски университет. Сега той усилено се готви за участие в традиционния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който ще се проведе в Шумен на 29 и 30 ноември.

Грамоти „Джон Атанасов – за ученици“ за високи постижения в информатиката и информационните технологии получиха Стефан Аврамов, който е завършил Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, и Иван Георгиев, завършил математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/