Мнения

Предучилищната възможна и у дома

Децата на четири години ще имат възможност да карат предучилищна форма на обучение от дома, при положение че родителите заявят желание за това в най-близката детска градина или в общината.

Ако желанието не бъде заявено, родителите ще бъдат глобявани, а за спазването на правилата и грижите за детето ще следи Държавната агенция за закрила на детето.

Самостоятелната организация от родителя ще бъде съобразена с държавните образователни стандарти. Финансиране на самостоятелната форма не се предвижда.

Това обясни след днешното извънредно заседание на парламентарната комисия по образование зам.-министърът Милена Дамянова. На него депутатите взеха окончателното решение по темата, която вълнува мнозина в последните седмици.

До извънредното заседание се стигна, след като в пленарната зала бе отложено гласуването на текстовете за задължителното предучилищно образование за 4-годишните.

Дамянова припомни, че 80% от децата на тази възраст и сега са в детска градина. Родителите на голяма част от тях пък са недоволни, че няма места за всички желаещи да посещават детско заведение.

Всъщност депутатите са категорични, че задължителна предучилищна подготовка трябва да има. Споровете са за точната възраст, в която трябва да стартира тя.

„Образователната ни система има нужда от предучилищното образование“, каза председателят на образователната комисия Огнян Стоичков и даде пример с деца, които при постъпване в училище не знаят български език.

Денят за народните представители не беше лек. По темата за образованието се разисква и въпросът с изучаването на майчин език. Предложението за задължителни четири часа седмично, направено от депутати от една от опозиционните партии обаче беше отхвърлено с 80 на 21 г.

Още по темата

снимка: БГНЕС