Мнения

Представят помагало по история за ученици със СОП

Регионален инспекторат по образованието – Пловдив и Ресурсен център за подпомагане интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – Пловдив, кани всички заинтересовани на представянето на „Помагало за ученици с индивидуални потребности и потенциални способности“ (Стара история) за седми клас, което ще се състои на 19.12.2011г. от 14:00 часа в Пресцентъра на Международен панаир – Пловдив.

В продължение на две години в Пловдив се реализира уникален проект, пример за мултидисциплинарно професионално сътрудничество, осъществен от шестима ресурсни учители, трима учители по история и цивилизация и психолог, по инициатива на старши експерт по обществени науки и гражданско образование от РИО – Пловдив, информира сайтът на инспектората в града под тепетата.

Резултат от това сътрудничество е помагало по история за седми клас (Стара история) за ученици със специални образователни потребности (СОП).

Помагалото цели обогатяване на представите и знанията за първите цивилизации, Древна Елада, Древна Тракия и Древен Рим, както  и създаване на умения за работа с исторически документи и карти на учениците със специални потребности.

Упражненията са с различна степен на сложност, като познавателният процес е ориентиран от лесното към трудното, от конкретното към абстрактното знание, както и към причинно-следствените връзки на времевите зависимости. Създадени са условия да се акцентира на най- важното. Една част от задачите с творчески характер са без грешен отговор и с реална практическа значимост.

Разработката е високо оценена от доц. д-р Ицка Дерижан като полезна и необходима крачка напред при обучението не само на деца със специални потребности, но и със специфични етнически статус и социално поведение.

Още по темата