Ученици

Представиха проекта „Спорт в училище: Restart“

Министерството на физическото възпитание и спорта съвместно с продуцентска къща „Файв Стар Медиа“ разработиха и представиха мащабен проект „Спорт в училище: Restart„, свързан с популяризирането на спорта в училищата, съобщават на страницата на министерството.

В рамките на проекта са заснети кратки 15-минутни образователни филмчета по 5 вида спорт – волейбол, баскетбол, бадминтон, хандбал  и карате. Клиповете ще бъдат в помощ на учителите по физическо възпитание.

„Идеята е филмчетата да помагат на учителите по физическо възпитание в училищата при преподаването на тези 5 вида спорт, каза на пресконференцията за представянето на диска  Иван Ценов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта. – Целта е също да се привлече вниманието на учениците върху възможността да спортуват и като извънкласно занимание. Това е първият етап на проекта. Идеята е да направим още един диск, който да обхваща останалите спортове, залегнали в програмата по физическо възпитание в училищата. Убеден съм, че ще бъде интересно за децата, защото ние се опитваме чрез компютрите, чрез визуализацията да привлечем интереса им към определен вид спорт“.

Филмите ще достигнат до всички училища в страната чрез областните експерти на Министерството на физическото възпитание и спорта  и със съдействието на регионалните инспекторати на Министерството на образованието, младежта и науката. Те вече са качени на интернет страницата на спортното министерство.

Сред участниците във филмите е европейската карате-легенда сенсей Петрозар Шолев, младата ни надежда в бадминтона Атанаска Спасова, момичетата от хандбалния отбор на Габрово.

Продуцентът на филмите Степан Поляков и сценаристът Александър Перпелиев от „Файв Стар Медия“ благодариха на федерациите по петте вида спорт за съдействието и помощта при заснемането на диска.  

Иван Ценов каза, че МФВС ще предложи на образователното министерство, децата, които представят медицински бележки за някакви заболявания, да не бъдат освобождавани от часовете по физическо възпитание, а да имат теория.

Преподавателите от Национална спортна академия „Васил Левски” могат да изготвят елементарни тестове за провеждането на изпитите по теория. По този начин ще се сведат до минимум фалшивите извинителни бележки, които учениците използват, за да се освободят от часовете по физическо възпитание.

Допълнителни материали

Клиповете може да бъдат свалени от тук