Училища

Представиха проекта за спортна зала в 81 СОУ “Виктор Юго“

На нова многофункционална спортна зала ще се радват възпитаниците на 81 СОУ „Виктор Юго“ от следващата учебна година. Школото е едно от десетте училища от цяла България, които получават по 1 млн. лв. за изграждане и реновиране на спортната си база.

Днес в столичната гимназия бе представен проект за изграждането на нов физкултурен салон, който ще бъде направен на мястото на съществуващия плувен басейн, които никога не е функционирал.

„Много се радвам, че ще можем да изградим тук на това място многофункционална спортна зала, така че учениците действително да могат да спортуват активно, каза при представянето на проекта директорът на 81 СОУ Емил Христов, цитиран от пресслужбата на спортното министерство.

„Много по-скъпо е да се ремонтира този неработещ от самото построяване на училището басейн. А и поддръжката на едно такова съоръжение след това е доста скъпа. Ние сме най-голямото училище в района, при нас се обучават над 1200 ученика. Интересът към спортове като волейбол, баскетбол, гимнастика, борба и тенис е много по-голям, отколкото към плуването. С тази нова зала ще можем да разширим обхвата на спортовете и броя на учениците, занимаващи се с физическо възпитание и по-специално волейбол. Знаем, че при създаването на добри условия за спортуване се засилва и интересът на децата. Училището ни има големи традиции във волейбола. Волейболният клуб „Звезди 94” провежда заниманията си в салона на училището целогодишно“.

Проектантите на  новия физкултурен салон  арх. Сергей Осенски и инж. Златина Байчева разясниха, че след изграждането на новата зала и цялостния ремонт на училището на 1 етаж ще има една зала с четири съблекални и складови помещения. На 2 етаж ще има още еднин физкултурен салон, ще има зала и за обща физическа подготовка и още съблекални. Това ще позволи едновременно да се работи с няколко групи по различни видове спорт.

На презентацията присъства и бившият волейболен национал Евгени Иванов-Пушката, който проведе тренировка с момичешкия волейболен отбор на училището „Звезди 94“.

„Много се радвам, че виждам такъв голям интерес към тренировката. Хубаво е, че има и много публика. Пожелавам ви да станете като мен и дори да ме надминете в спортните успехи. Физическото възпитание е много важна част от учебния процес и се надявам това да бъде разбрано от възможно най-много директори и учители. То трябва да бъде техен основен приоритет, за да растат децата ни, освен умни, и здрави“, каза Евгени Иванов преди да покаже на младите волейболистки някои от тънкостите на играта.