Училища

Представиха новата версия на “Енвижън“ (видео)

Вече над 200 училища у нас работят с български софтуер за интерактивно обучение в клас. С помощта му децата участват активно в решаване на задачи, поднесени под формата на игри и забавления.

Платформата беше представена пред учители и заети в сферата на образованието на конференция на тема „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“. Събитието беше организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет.

Форумът премина под патронажа на бившият министър Гергана Паси. 200-та педагози от цялата страна, които взеха участие в него от около три години въвеждат българската програма „Енвижън“ в обучението на деца от първи до четвърти клас. Гергана Паси е българският представител в проект на Европейската комисия, чиято цел е да убеди всеки европеец в полезността на свободното прилагане на интернет във всекидневието.

Не е далеч времето, в която сметалото, моливът и тетрадката ще останат само спомен в съзнанието на учениците, а първолкасниците свободно с помощта на софтуер ще се учат под формата на игри. Черната дъска също ще остане в историята, заместена от интерактивната.

„За целта даваме на всяко дете по една мишка и то остава на своя чин. С помощта на тази мишка децата започват да дават отговори на различни въпроси, да трупат точки, да се състезават. И по този начин превръщаме ученето в една игра, в забавление за тях“, коментира пред ТВ+ един от авторите на системата Кирил Русев.

„Продуктът вече се използва успешно в 1000 класа на 220 български училища“, обясни Гергана Паси, цитирана от всекидневникът „Труд“. Компютърната програма позволява до 35 ученици да работят в час с един компютър, който се контролира от учителя.

„Ако едно нещо е интересно за детето, за него не е проблем дали е трудно. Така че информационните технологии, съвременните елктронни средства страхотно много интригуват детето. Те го мотивират да участва и това е важното – да го мотивираме да е активно“, смята пък проф. Димитър Гюров от факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ.

учител от основно училище в Момчилград пък споделя, че благодарение на иновацията е постигнал невероятна дисциплина сред първокласниците, а освен това ги е стимулират да четат повече.

Българските учители не се страхуват да бъдат в крак с времето, категорична е Йорданка Първанова от Димитровград, цитирана от телевизията. Според нея обаче притесненията са свързани с техническото обезпечаване. И тя и колегите й обаче се обединяват около мнението, че интерактивното обучение е бъдещето на училищното образование.

Виж видео от ТВ+

Още по темата