Училища

Предложение: Физическото да е веднъж в седмицата

Физкултурата в училище да е веднъж в седмицата предлагат на МОМН от спортното министерство. Става въпрос часовете да бъдат слети в един, пише „Монитор“.

В момента учениците от осми до 12-и клас имат два задължителни часа по физическо възпитание в седмицата, като проектът предвижда блокът от двата часа спорт да се провежда последен в дневната учебна програмата.

Министърът на образованието Сергей Игнатов е обещал да обмисли идеята, тъй като тя е добра.

„Ако физическото е накрая на програмата, учениците ще могат да сформират и отбори по футбол, волейбол, баскетбол и др.“, добави още той.

Предложението идва след това часовете за спорт да са само последни в програмата за учебния ден. То обаче се приема с резерви.

„Не всички училища имат базата и възможността да направят физкултурата последен час“, коментира директорът на 51-о СОУ Асен Александров, който е и съветник на просветния министър, цитиран от същото издание.

Той обясни, че  ако часовете по физическо са накрая на занятията, програмите на различните класове ще се засичат. Това може да доведе до недостиг от преподаватели и спортна база, на която да се провеждат часовете на няколко паралелки едновременно.

Според него подобна идея може да се осъществи само в училища с големи салони и игрища. Александров също така смята, че е хубаво учениците да имат повече от един път спорт през седмицата, за да могат макар и за по-кратко, но да спортуват по-често.