Ученици

Предложение: Ученици да осиновяват войнишки паметници

Специалистът по военните паметници към МО Иво Антонов е на мнение, че ученици трябва да осиновяват военните паметници в цялата страна, пише „Стандарт“.

Това той ще предложи на областните управители, в чиито области има войнишки паметници.

Идеята е децата от училищата да се грижат за почистването около обектите, напомнящи за бойната слава на войните ни. Учениците ще оставят и цветя пред обелиските на паметните дати от историята ни.

Така ще бъде възстановена традицията от преди години. Целта е чрез тази грижа малките да се научат да зачитат историята и почитат героите, дали живота си в битките за родината.

Инициативата ще тръгне от Хасково с „осиновяването“ на изцяло реновирания паметник на десети пехотен родопски полк. Там се предлага децата да бъдат включени в инициативите по честванията се роди по време на срещата на инициативния комитет за възстановяването на паметника с областния управител на Хасково Ирена Узунова.

Обновеният паметник ще бъде открит на 26 март, когато по нов стил се  отбелязва превземането на Одринската крепост, за което голяма заслуга има именно 10-ти родопски полк. Предстои и проектирането около паметника на мемориален парк.