Училища

Предложение на министър Танев раздели депутати

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага създаването на колежи, в които да се кандидатства след завършен 10 клас. В тях ще се да се учи две години и да се получава квалификация за „чирак“, „майстор“ и „специалист“.

С нея да може да се работи среден персонал, например бригадири в строителството. Колежите ще бъдат създадени към Министерството на образованието, като сред идеите е центровете за професионално обучение, които в момента са около 700, да бъдат преобразувани. Пред депутатите от своята партия министърът посочил, че вече съществуващият тип колежи ще се запазят.

Тази идея е раздвоила депутатите от блока от партии, които са част от управляващата коалиция в парламента. Някои от тях я одобряват.

Това е по-добър вариант на професионалното образование, разсъждава пред „Дневник“ депутат. Според него идеите на Танев са добри. Не толкова ласкаво се изказва народен представител от партията на Меглена Кунева, който определя реформата в образованието като връщане на стария модел с полувисшата степен на образование, който беше спрян преди повече от десетилетие.