Мнения

Предлагат прием в математически гимназии от пети клас

Експертната комисия към просветното министерство обсъжда вариант, при който приемът в математическите гимназии да става след пети клас, а не както е сега – след седми, съобщава „Монитор“.

Предложението е само част от идеите, които ще бъдат коментирани при съставянето на новия закон за училищното образование. То е внесено в министерството от директори на математически гимназии от страната.

Повод да се мисли в тази насока е и успехът на родни математици на международната олимпиада в Казахстан. От там отборът на Софийска МГ се завърна с два златни и пет сребърни медала.

„Всички тези чудесни деца са приети при нас в пети клас и ние сме развили техния природен талант, погрижили сме се за него и ето ги чудесните резултати”, обясни Мариана Тодорова -директор на училището.

Тя е категорична, че математическият талант се проявява точно в този период от развитието на децата и е важно да бъде развит навреме.

„За да успееш на световни олимпиади по математика, се иска преди всичко много работа, интуиция и съобразителност. Умение да съобразяваш голямо количество факти“, обясни златният медалист от олимпиадата в Казахстан Владислав Харалампиев от 12-и клас в СМГ. Той заслужил отличието, след като единствен успял да реши сложна задача с Китайската теорема за остатъците.

„Подобен тип задачи се прилагат при криптирането и защитата на данни в интернет“, обясни медалистът, цитиран от същото издание.