Институции

Предлагат оценка за възпитание и освобождаване от матури

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас. Това предлагат от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Председателят Юлиян Петров обясни за „Монитор“, че оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система. Тя е въведена и в много други страни – Румъния, Полша, Словакия. Според Петров оценката за възпитание трябва да бъде включена в дипломата, както е в много други образователни системи.

От синдикат „Образование“ предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас. Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. „Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване. Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик“, обясни председателят на синдиката. За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети. „Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети“, обясня Петров.

Източник: monitor.bg