Учители

Предлагат да се въведат психотестове за учители

Трябва да се изработи регламент и „филтрираща“ система от тестове за постъпващите на работа учители. Това са част от предложенията, които са отправени към Министерството на образованието от гилдията и директори на училища.

В момента в Министерството се подготвят съпътстващите наредби към новия закон за училищното и предучилищно образование, съобщава БНТ.

Създаването на своеобразни „входни тестове“ ще спре влизането в системата на образование на хора със заболявания, които могат да застрашат с поведението си децата. Това са психически болести, които биха отключили агресия към учениците и колегите. Преминаването на всички учители през психотестове, обаче, не се приема от синдикатите.

Смятам категорично, че един такъв тест би накърнил авторитета на учителя и всъщност би навредил повече, отколкото да помогне, каза пред камерата на националната телевизия Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа.

Повечето родители и част от преподавателите обаче са убедени, че ако има психотестове, ще бъдат по-спокойни за децата и себе си, докато са в училище.

Хубаво би било в нормативната уредба на Република България да има филтър, в който да се види този човек може или не може да работи с деца, добавя директорът на ОУ „Кочо Честименски“ в Пловдив Елена Налбантова.

Доброто здраве на преподавателите може да се гарантира и по много други начини, убедени са синдикалистите. Създаването на компенсаторни механизми ще облекчи преподавателите. Намаляването на часовете след определени години в системата е един от тях. Това вече е практика в много европейски държави.