Учители

Предизвикателството да си учител в българско училище в чужбина

Те са български педагози, завършили в България, но живеят в чужбина. Не са богати.

Заплатите им ги задължават да работят на още няколко места. Работят шест дни в седмицата и на седмия, вместо да почиват, те отделят време и енергия, за да учат българчета, родени в чужбина, да пишат и четат на български език.

Те са част от армията български будители в над 400 български училища в чужбина, от които 52 са в Испания. Нашият сънародник Любо Миланов се срещна с част от преподавателите в Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид.

Да бъдеш учител е призвание, а езикът  е най-мощният инструмент за запазването на българското наследство. Затова тези съвременни будители възприемат работата си като отговорност, предизвикателство и мисия – мисия да възпитат във всяко дете любов към всичко родно, да ги научат да се гордеят с богатата ни история и култура.

Малките ученици са много умни, любознателни и с лекота възприемат знанията.

„Чувствам се в България сред тези хубави деца, които имат желание да пишат и четат на български език“, споделя една от преподавателките в училището.

Работата в българско училище в чужбина е предизвикателство, което налага всеки учител да дава най-доброто от себе си. А най-голямото желание на преподавателите е децата да научат българския език и историята ни, защото те са силата, която ни сближава като нация.

Източник: dariknews.bg