Институции

Предизвикателствата пред образованието обсъждат министрите от ЕС в Кипър

Предизвикателствата пред образованието в борбата срещу насилието, екстремизма и ксенофобията и неговата роля като гарант за развитието на толерантно общество са в центъра на двудневната международната конференция “Защита на демокрацията чрез образование”, която се провежда в Никозия. Форумът е в рамките на кипърското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Образованието е сила за демокрация, човешки права и стабилност в Европа, подчерта при откриването на конференцията днес заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батани-Драгони. Сред основните предизвикателства пред образователните системи в Европа тя посочи критичната им роля за интеграцията на огромния поток бежанци и мигранти, които идват на континента. Общите проблеми в образованието изискват общи европейски действия за решаването им, заяви тя.

Усилията ни чрез образование и обучение да изграждаме толерантни демократични общества, които ценят диалога и многообразието, трябва да са непрекъснати, призова министърът на образованието на Кипър Костас Кадис.

Конференцията е една от най-значимите прояви в рамките на 6-месечното кипърско председателство на Съвета на Европа. В нея участват представители на 39 държави от Европа и южния Средиземноморски район /от Африка и Близкия изток/, европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, експерти от международни организации. България е представена от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова.

Източник: БНР