Училища

Предвиждат 1.5 млн. за сигурност в училищата

По думите на министър Меглена Кунева пред депутатите в Народното събрание Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет и Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, като по модул „Сигурност“ се предвижда да бъде финансирано закупуването на технически средства за контрол на достъпа в училищата.

Предвидените средства са в размер на 1,5 милиона лева, съобщи още тя.

„Гарантирането на сигурността в общинските училища, каквито са повечето от тях, съгласно закона е ангажимент на общините. Считам обаче, че Министерството на образованието и науката трябва да има много по-активна политика в това отношение“, подчерта министър Кунева и каза, че през март ще се проведе Национална среща по въпросите на  сигурността в училище, съвместно с представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, ДАНС, неправителствени организации, представители на местната власт и др.

„В рамките на тази среща училищата ще споделят добри практики, свързани със сигурността. Ще обсъдим и възможността за изработване на общи стандарти за охрана в училищата“, подчерта министър Кунева.