Мнения

Пребит учител – диагноза или аларма за обществото?

Само няколко дни след началото на новата учебна година сме свидетели на нов брутален случай на агресия срещу учител. Подобни случаи все повече зачестяват. Спомняме си разгневени родители, нахвърлили се срещу учителка, ядосани ученици хвърлят столове срещу преподавател, а сега и цяла група ромски момчета да изливат яростта си с кол върху учител.

Падението на обществото ни е повсеместно. Щом сме стигнали дотам, че да посягаме все по-често на стожерите на нашето общество – учители и лекари, това означава пълна безнаказаност и духовно разложение.

Разбира се, не можем да обобщим така цяла една нация, но признаците за този ценностен разпад са налице. Как е възможно в 21 век, в страна от Европейския съюз, която се счита за цивилизована, да удариш учител и да се отървеш с арест за 24 часа и обвинение в хулиганство?

В един такъв случай обаче, винаги процесът е двустранен. Защото клетият български учител толкова много е видял вече, че психиката му е смачкана. Той си търпи, въпреки боя, въпреки лошите работни условия, въпреки все още ниското заплащане, което всички медии тръбят, че се увеличавало, но заради инфлацията такова не се усеща. Изобщо, натискът над преподавателите от страна на общество и институции е толкова голям, че няма защо да се чудим как може да има толкова голям недостиг на кадри.

И като споменахме институции, тук безхаберието е пълно. Синдикатите ще излязат с някой друг възмутен текст, но дотам. Наказанията за ученици все още са символични, а от МОН се чудят кое им е по-важно – дали че второкласниците ще се оценяват със звездички или че учебната година е прекалено къса и трябва да се удължи.

Интересно, трябва ли да се чака фатален край за поредния пребит педагог, за да се активизират контролните органи със съответните мерки?

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg