Ученици

Пращат онлайн на родителя резултатите от малката матура

Маратонът на тазгодишните национални външни оценявания започва днес с теста по български език и литература в 4. клас.

А в училищата, които ползват електронни платформи и облачни технологии, родителите ще получат обратна информация за резултатите на детето си онлайн. С цел запазване на личните данни друг вариант е да се свика консултация в определен ден и час и точките да бъдат съобщени лично на бащата или майката. Може и да се пратят като бележка по хлапето.

Общо 6129 четвъртокласници трябва да се включват в изпитването днес, което е повече от предишни години. В Пловдивска област те са от 303 и половина паралелки в 153 учебни заведения. Няма съществени промени в организацията и вече сме натрупали рутина в провеждането им, успокои старши експертът по начално образование Васка Атанасова от Регионалното управление по образование.

Още в първия ден след празниците всички директори са получили паролите, с които да влязат в електронната платформа. Имат право и да ги сменят. В нито едно училище от областта не е имало технически проблем. Днес в 9,30 ч. материалите ще бъдат в системата, като директорът на всяко школо с паролата ще трябва да ги разсекрети. Следващата стъпка е тестовете да се размножат.

План Б

В предишни години опасенията бяха от прекъсване на електричеството, засечка на ксероксите или срив на интернет връзката. Всяко учебно заведение е направило и резервен план за действие при извънредна ситуация. В днешно време вече не е толкова инфарктно – имаме мобилен итернет на телефоните си, а при проблем с мрежата по време на състезанието „Знам и мога“ наскоро изпитните работи бяха разпечатани в най-близкото съседно училище, даде пример Васка Атанасова.

Няма промяна във формата на изпитите. Днешният тест съдържа диктовка и въпроси за четене с разбиране. Утре е националното външно оценяване по математика, а на 14 и 16 май – по „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“.

Тази година в областта няма деца със специални образователни потребности, за които се налага устно изпитване с разрешение от комисия. Ще има само няколко, които ще работят с материали с уголемен шрифт заради зрителни затруднения. За тези хлапета има допълнителни консултанти, а времето вместо стандартните 40 минути е два учебни часа.

Без майки и бащи

В залите като квестори влизат само учители, които не преподават на същите деца и не са техни родители. Нито едно семейство не е подало заявление да присъства на разсекретяването – възможност, която бе дадена преди години от нормативната база с цел по-голяма прозрачност, но не предизвиква интерес.

След края на националното външно оценяване материалите се предават отново на директора на школото. Чак след като пристигнат критериите за оценяване, започва проверяването от училищната комисия. То трябва да приключи до 3 дни и всяко школо да качи резултатите си в платформата.

Тази година електронната платформа съдържа и резултати от предишната кампания. Гилдията и експертите отдавна настояват за това, за да могат да се правят сравнителни анализи, макар че децата са различни.

Когато има дефицити, пропуските не са непременно в текущата учебна година, подчерта Васка Атанасова. Тъй като нашата образователна система надгражда на принципа на спиралата, проблемът трябва да се търси във времето, когато е преподаден един материал и първоначално не е бил разбран. Това пречи при следващото преминаване през темата в по-разширен вид и надграждането на знанията.

Източник: marica.bg