Учители

Празнуваме Гергьовден!

Днешният ден, 6 май, е денят в който честваме Св. Георги Победоносец. Денят е официален български празник и Ден на храбростта и Българската армия, който се отбелязва още от нейното създаване.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Като празник на храбростта 6 май е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ на княз Александър I Батенберг. Преди това е учреден и военният орден За храброст, който се връча на отличилите се на бойното поле.

Гергьовден е сред най-големите празници в народния календар. С него започва лятната половина на стопанската година, която завършва с друг голям празник – Димитровден. По тази причина Св. Георги Победоносец е почитан и като повелител на плодородието, покровител е на земеделците и овчарите.

Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 000 души. Той е имен ден на носещите имената Георги и Гергана, Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.