Институции

Празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот

Празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот

 

Асоциация „Родители“, Националният център за безопасен Интернет и Национална мрежа за децата организират второто издание на българския ФАМИЛАТЛОН – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, което ще се проведе по време на Международния ден на семейството – 15 май и във връзка с Деня на Европа – 9 май.

Празникът е организиран с подкрепата на Vivacom, Столична община, Save the Children Norway и Волтарен Емулгел.

Първообразът на ФАМИЛАТЛОН е създаден във Франция от група ентусиасти с основната идея, че семейният спорт е много важен инструмент за укрепване на здравето, разбирано в контекста на дефиницията на СЗО за физическо, психично и социално благополучие. В рамките на френското председателство на ЕС представител на Асоциация Родители получи в Париж хартата на ФАМИЛАТЛОН, с което се присъедини като български партньор в инициативата. На 9 май 2009 г. във връзка с деня на Европа в Южния парк се проведе първият български ФАМИЛАТЛОН – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Празникът се проведе под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Чехия господин Мартин Клепетко, като представител на страната-председател на ЕС към момента на празника и с участието на посланика на Франция господин дьо Понсен. Стартът на инициативата беше даден от госпожа Гергана Паси – Министър по европейските въпроси.

Тази година празникът ще се проведе на 15 май, който е обявен от ООН за Международен ден на семейството. Добрият отзвук, който получиха демонстрациите и участията на спортните клубове на миналогодишния ФАМИЛАТЛОН, ни дава основание отново да включим най-успешните участници в програмата. Отново сме поканили Столичния кмет госпожа Йорданка Фандъкова, разчитаме и на участието на Министъра на образованието, младежта и науката господин Сергей Игнатов, Министъра на физическото възпитание и спорта господин Свилен Нейков и на Председателя на Държавната агенция за закрила на детето госпожа Надя Шабани, както и на Ръководителя на Представителството на Европейската Комисия в България госпожа Зинаида Златанова.

Предварителната програма на празника включва: 

11.00 часа – велопоход от Народния театър „Иван Вазов“ до Южния парк

11.30 часа – официално откриване на Фамилатлона в Южния парк – поляната с гъбъбите

11.30-12.00 часа – награждаване на участниците във велопохода

12.00 часа – старт на състезание по спортно ориентиране с маршрут „Малката Европа“ за участници 1- 2 клас в отбор с възрастен

13.30-14.00 часа – награждаване

14.00 часа – старт на състезание по спортно ориентиране с маршрут „Малката Европа“ за участници 3- 4 клас в отбор с възрастен

15.30 часа – награждаване;

16.00 часа – край.

12.00 – 16.00 – съпътстваща разнообразна културна и спортна програма на сцената в парка; игри за малки и големи; демонстрации на спортните клубове; щандове на училища, клубове и НПО с представяне; промотиране на кампанията по безопасен интернет „Мисли преди да ка4и6” – викторини, награди, материали.

Кои ще участват?

– Школа по български народни танци „Фолклорика“ – http://www.folklorika.com/

– Асоциация Капоейра България – http://capoeira-bulgaria.bganything.com/

– Училище по роботика „Robopartans“ – http://bgmindstorms.wordpress.com/

– Outward Bound® България – http://www.outwardbound-bg.org/

– СК „ЦСКА-хокей“ – http://www.hockeycska.com/

– Българска федерация по софтбол – http://www.softball-bg.org/

– Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур – http://www.baga-tur.com/news.php

– Българска асоциация на застраховане и пострадали при катастрофи – http://www.bazk.org/index.php

– Selfinvest – организация за кариерно консултиране и развитие на кариерата – http://selfinvest.eu/

– Си Ви Ес – България (Сдружение за доброволчески труд) – http://www.cvs-bg.org/bg_index.shtml

– 26 СОУ „Йордан Йовков“ – http://26coy.net/

– 14 СОУ и Автоклуб „Север“ с приложно колоездене – http://14sou.sofiaonline.net/

 

И  още много други.