Учители

Правят гореща линия за учители за въпроси по новия закон

В Министерството на образованието и науката ще бъде създадена гореща линия за началото на следващата учебна година за всички въпроси на учителите, свързани с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с учители и директори от Кюстендилска област.

Кунева посочи, че новият закон дава много свобода на учителите и това е отговорност, която едновременно радва и плаши. Тя беше категорична, че Министерството ще предложи всякаква възможна подкрепа на учителите за прилагането на новия закон, който влиза в сила от 1 август и съответно от следващата учебна година.

По думите й именно учителите са тези, които избират учебниците и ритъма, по който се провеждат часовете. Трябва заедно да върнем авторитета на учителската професия, категорична беше тя.

Акцент на разговорите бяха и националните програми, които в момента са качени на сайта на министерството за обществено обсъждане, като присъстващите учители проявиха интерес най-много към програмите „Развитие на педагогическите специалисти“ и „Достъпно и сигурно училище“.

По-рано през деня вицепремиерът участва в официалното отбелязване на празника „Кюстендилска пролет“ и в молебена за здраве.