Мнения

Прави ли се компромис с безопасността, когато се превозват ученици?

Наредба, приета преди 4 месеца, разделя ученическите туристически групи на 4. Краткотрайни, с учебна цел, зелено училище и пътуване в чужбина. Родителят трябва да бъде запознат с всички условия на една екскурзия. Не е позволено да се пътува в тъмната част на денонощието, това е общоприложимо правило за всички типове екскурзии. Трябва да са ясни регламентите – кога се тръгва и в колко се пристига. Това обясни Диян Стаматов, директор на столичното 119 училище пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че автобус с деца, връщащи се от екскурзия, катастрофира на магистрала в близост до Генуа, Италия преди няколко дни. Три от децата са пострадали и двама от шофьорите.

Според Елена Хаджигенова трябва да бъдем внимателни как превозваме собствените си деца и след това да изискваме същото от институциите. „Трябва да бъдем изключително внимателни как превозваме собствените си деца и после да насочим внимание към институциите. Изправността на превозното средство е ключова. Има много недопустими ситуации свързани с превозване на деца у нас и в чужбина“, посочи тя.

Рано е да правим някакви категорични изводи. истината е, че държавата даде доста сериозен регламент за ученическите екскурзии. От там насетне коя фирма извършва превозите тепърва ще се изяснява, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи. „Задължително се правят застраховки преди пътуване на децата. Други задължителни застраховки са на пътните места в превозното средство и застраховка за целия път“, добави още той.

Източник: bgonair.bg