Институции

Правителства и бизнес срещу сексуалната експлоатация на деца в интернет

Правителства от цял свят застанаха зад идеята за подобряване на взаимодействието между правосъдие, полиция, социални работници и образователна система с цел по-добра защита на младите потребители на световната мрежа.

На 17 ноември 2015, в Абу Даби, Обединени арабски емирства, се проведе световен форум на високо равнище за защита на децата онлайн, част от инициативата #WeProtect (Ние защитаваме) на Великобритания, която игра ролята на съдомакин. На форума присъстваха представители на правителства, технологични компании и международни организации.

ИТ-компании от ранга на Фейсбук, Гугъл и Apple изразиха намерение да продължат да развиват продукти и технологии, чрез които децата и младите хора да общуват и споделят онлайн в по-голяма безопасност.

Тези действия са необходими, тъй като проучванията показват, че нивото на сексуална експлоатация на деца в интернет е високо. Интерпол регистрира средно по 5 случая дневно. Сайтовете, съдържащи детска порнография, са се увеличили с 147% от 2012 до 2014 година, като 80% от съдържанието на тях изобразява момчета и момичета, нямащи навършени 10 години.

Освен поетите ангажименти на правителствено ниво, Великобритания дари 10 милиона паунда в подкрепа на програмите на УНИЦЕФ срещу сексуалната експлоатация на деца в онлайн-пространството.

Източник: safenet.bg