Учители

По 5 бона на учител, ограмотявал възрастни?

Учители „заработиха” по около 5 бона за няколко месеца с ограмотяване на възрастни от пловдивския квартал „Столипиново” по програмата „Нов шанс за успех”. Огромната сума на калпак обаче е погрешно изчислена, като 600-те часа от задължителния хорариум са броени като астрономически. Ставката на час по програмата е рекордно висока – 17 лева. Така се стигнало до калкулирането на огромни суми, които вече са платени. Възнаграждението за пълния курс на обучение надхвърля 10 000 лева, но в училището със сгрешените сметки – ОУ „Пенчо Славейков”, преподавателите са си поделили солидарно часовете, като е взета предвид и тяхната компетентност по различните дисциплини.

В Пловдивска област в програмата „Нов шанс за успех” се включиха общо 7 учебни заведения, но финансови нередности има единствено в ОУ „Пенчо Славейков”. Към момента договорката с ръководството там е, че парите няма да се връщат, но ще бъдат приспаднати през следващия етап от програмата, обясни Мариана Чаова, ръководител на Регионалния екип за организация на обученията в област Пловдив.

Неразборията с плащанията е в цялата страна, като е причинена не от недобросъвестност с цел източване на европари, а от неясноти в Инструкцията за изпълнение на проекта. Нееднозначни указания са довели до различен прочит в различните области на страната. Така възнагражденията на учителите са пресмятани по 3 различни начина. В първия вариант, който калкулира най-високи суми, 600 часа по 30 минути са броени за 600 астрономически, като в общото времетраене е включена и самоподготовка. Другаде хорариумът е приравнен към 300 астрономически часа, без да се включват междучасията и време за самоподготовка. В третия вариант пък са сумирани часовете с междучасията. Парадоксът е, че Регионалните звена към Регионалните управления по образование в различните области са приели отчетите, които са били изчислени по различен начин. След тях и националното звено за управление на проекта e одобрило отчети, следващи различни интерпретации в методиката. Така се е стигнало и до извършване на плащанията за първия етап от програмата, който стартира през март 2017 г. и завърши с полагане на изпити от курсистите през август.

В крайна сметка обаче Изпълнителната агенция за Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” е отказала да верифицира междинния отчет по проекта, който ще се изпълнява още една година с бенефициент МОН. Като причини са изтъкнати липсващи, неточни документи и различна система за изчисляване на броя часове, което е довело до това за една и съща работа учители да получават различно възнаграждение. Разликата в заплащането стига до двойно по-малко или повече на преподавател в сравнение с негови колеги другаде в страната или дори в същия град. Така се е получило и в Пловдив, където по „Нов шанс за успех” ограмотяваха СУ „Найден Геров” и ОУ „Пенчо Славейков”. Двете учебни заведения са изчислявали по различен начин заплащането на заетите учители. Въпреки това първоначално отчетите и на двете са били приети. След като проблемът бе установен на национално ниво, ревизирахме наново документите със смущаващо високите цифри, обясни Мариана Чаова. Тя увери, че е намерено най-удачното решение да се поправи грешката, така че да не бъде ощетен донорът, нито да възникне напрежение сред учителите, които са получили високите суми, без да имат вина за това.

По програмата „Нов шанс за успех” ставките за взетия хорариум са рекордно високи. До момента в системата на образованието не сме виждали такава разценка – 17 лева на час, коментират в гилдията. За сравнение – по „Твоят час” учители, които водят извънкласни форми в училищата, получават по 12 лева на час.

Източник: marica.bg