Ученици

По 3 ч. и 17 мин. средно на ден учениците прекарват пред компютъра

По 3 часа и 17 минути средно на ден учениците прекарват пред компютъра, сочи изследване сред тийнейджърите в България.
 
В интервю за Агенция „Фокус” доц. д-р Стефанка Шпангенберг, завеждащ секция „Детско и училищно здравеопазване” към Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) казва, че компютърът изцяло заема свободното време на младежите. „Това е много жалко, защото нашите ученици са обездвижени, те нямат нито възможността, нито желанието да спортуват. Мерките трябва да са насочени към началното, основното училище, децата до 7-ми клас, където се създават навици, умения и където се формира отношение към тези неща”, заявява доц. Шпангенберг в интервюто за информационната агенция.
 
Според доц. Шпангенберг липсата на достатъчна физическа активност и невъзможността да се изразходва енергията, натрупана в организма, стоят в основата и на агресията.
 
Колкото е положително участието на компютъра в живота на детето, толкова има и отрицателни ефекти – влияе на скелетно-мускулната система, на зрението, на самочувствието на детето, то може да има проблеми със съня”, посочва Шпангенберг. Тя изрази мнение, че от компютъра най-засегнато е зрението. „Поради хиподинамията децата са обездвижени, защото спортните зали са малко и са недостъпни за повечето тях. В училище няма условия за нормалното протичане на часовете по физкултура” казва още Стефанка Шпангенберг. / Източник: Агенция „Фокус”
 
Пълният текст на интервюто може да бъде прочетен тук.