Училища

По 1000 на година отпадат от топуниверситетите

Средно по 1000 студенти на година отпадат от най-престижните държавни университети у нас. Това показват данни от Стратегията за висше образование, публикувана на сайта на образователното министерство, пише „Монитор“.

Любопитен факт е, че първи по отпаднали е Софийският университет, който заедно със своите възпитаници е в центъра на общественото внимание в последните месеци. Там миналата година са напуснали 1142 студенти. Най-често по най-тривиалната причина – слаб успех.

На второ място в класацията е Пловдивският университет с 1015 изпаднали студенти и на трето – Техническият университет в София с 995.

Общият брой на отпадналите студенти за миналата година е 9588.

Доста по-голяма е бройката на младежите, които са прекъснали и не са успели да минат в следващ курс – те са общо 14 599.

В тази класация Техническият университет в София е на първо място. За учебната 2012-2013 г. там следването си са прекъснали 1776 човека. Най-честите причини са слаб успех, довел до незаверен семестър, болест или семейни причини.

На второ място е Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ с 1194 прекъснали. В УНСС те са 1108, а в Алма матер 960.

В средата на класацията са ВСУ „Черноризец Храбър“, Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Тракийският университет с по около 500 прекъснали студенти, пише още всекидневникът.