Мнения

По 1000 лв прибират съветниците на министъра

Министърът на образованието Тодор Танев дава по около 1000 лева на месец на съветниците си, твърди всекидневникът „Труд“. Професорът е известен, че има голям екип от съветници.

Любопитното е, че един от съветниците му е Ивет Жаблянова, съпругата на депутат от опозицията и известен като голям критик на новия проектозакон за просветата. Тя има договор да подпомага въвеждането на дуалното обучение, а общата стойност на услугата й е оценена на 7200 лева.

„Труд“ разполага с документите за трудово-правните отношения на съветниците.

По 1100 лева получава месечно по граждански контракт е за другият съветник на министъра Румен Тодоров, който има за задача да събира информация за заседанията на политическия кабинет. Правни консултации дава Валери Иванов за общата сума от 19 200 лева.

В списъка на съветниците на министъра има един пенсионер, но именит – Роберто Джераси, който е и председател на Израилтянския духовен съвет. Негов колега е пробационният служител Георги Станков, който има стаж като психолог и учител от Хасково. Станков има докторат по публична администрация. Според автобиографията, с която се е представил в министерството, той има умения за активно слушане, а като артистични заложби е описал, че има опит с участия в психодрами. Като свой плюс Станков е описал, че е развил умения за четене и писане, защото е научен на това в семейството си и сега може да „чете и пише свободно“.

В екипа на министъра има млади кадри на Нов български университет. Това са Ирена Тодорова и Методи Иванов – най-младите кадри в екипа на министъра. Те са родени през 80-те години и са главни асистенти в частния ВУЗ. Иванов е посочил още, че има завършен курс по брокер и е бил доброволец в БЧК.

В екипа от кадри на НБУ е и главният асистент по политически науки Любомир Стефанов. Нашият министър има съветници почти колкото премиера, казват в образователното министерство.