Училища

По-ниски такси в частните училища?

Обявеното от държавата намерение да субсидира частните училища ще намали рязко таксите в тях, обясни председателката на асоциацията на частните училища у нас Милена Славчева. Размерът на субсидията за възпитаниците на частни школа обаче все още не е ясен.

Мотивът за стъпката е равният достъп до образование за децата, пък е мнението на образователния министър Сергей Игнатов.

След промените е възможно за посещение в частно училище да се плаща между 700 и 1000 лв. Намаление със сигурност ще има“, коментира Славчева.

В момента на ученик в държавно училище се падат малко над 1300 лв на година, които се осигуряват от държавния бюджет. Таксите в частните учебни заведения пък излизат няколко хиляди лв на година.

Кой посещава частни училища у нас е тема на задълбочен анализ. Според специалисти, малко погрешно се смята, че там ходят децата на най-богатите. Истината е, че хората с повече възможности избират чужбина. Във всички случаи обаче се търси по-високо качество на образованието, което в държавните школа отстъпва от това в частните.

Вместо паралелки от по 30 души, в частното училище се обучават по 15-на ученика, което предполага повече внимание и възможност за индивидуален подход към всеки. По-сериозно се държи на дисциплината, която в обикновените училища често е на изключително ниско ниво.

В момента около 8 000 посещават частни училища у нас. Таксите най-често покриват храна, транспорт, учебници, униформи и медицинска застраховка. Някои школа поощряват учениците с отличен успех с намаление от таксата.

Икономическата криза в последните години обаче е намалила с около 10% броят на децата, изпратени от родителите си в частните заведения.

Още по темата