Мнения

По-малко студенти, повече пари за университетите…!

Въпреки по-малкото привлечени студенти университетите у нас ще получат за 2017 г. близо 17.3 млн. лв. повече. Основната причина е новият начин на финансиране на ВУЗ-овете, според който така наречените приоритетни специалности получават повече средства, като за „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника” се дават по 2000 лева за всеки студент, привлечен над броя от миналата учебна година.

Догодина 60% от висшите ни учебни заведения ще имат по-високи бюджети в сравнение с тази година, докато 15 университета ще са с орязани държавни субсидии. Това показват данните за държавните трансфери към университетите от проектобюджета за догодина, пише в. „Сега“. Най-голямото увеличение е за Българската академия на науките – субсидията се вдига от 73,2 млн. лв. на 78,2 млн. лв.

Следващото по размер увеличение е за Техническия университет – София, който ще получи 36,1 млн. лв. при 32,6 млн. лв. за т.г. заради по-високата си оценка за качество. Висшето училище е с 93% реализиран прием и е успяло да привлече повече студенти в някои професионални направления, определени за приоритетни – като машинно и общо инженерство.

С 13 повече са студентите на ВУЗ-а и в друго приоритетно направление – „Комуникационна и компютърна техника“, което върви с 2000 лв. бонус за всеки приет студент над миналогодишната бройка. По тази линия ТУ-София трябва да получи 26 хил. лв.

Източник: actualno.com