Институции Ученици Учители

По-малко от 10% от учениците в селата имат достъп до високоскоростен интернет в училище

„Искам да се обърна към учителите да използват все по-често масивните онлайн курсове.“

Това каза еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференция за е-образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“

„Периодично Европейската комисия (ЕК) ги дава на всеки един, който желае да се запише. Не е задължително да си учител по информационни комуникационни технологии. Всеки един може в рамките на тези пет седмици, докато тече курсът да има достъп до безплатни материали, които да му позволят в училище да привлече още повече деца към отговорното използване на технологии. Наше проучване показва, че подпомагането на един учител да използва компютърна програма, лаптоп, има много по-голямо въздействие от предоставеното на таблет на всеки един ученик в класа. Затова със сигурност ще продължа да подкрепям тази инициатива“, обясни тя.

„Днес, на европейско ниво, по-малко от 10% от учениците в селата и малките градове имат достъп до високоскоростен интернет в училище. Затова предложихме в следващия програмен период 2021-2027 да има нов инструмент за финансиране на свързаността на училищата. Радвам се, че срещаме много положителни реакции и от Европейския парламент, и от Съвета“, допълни още Мария Габриел.

„Много би ми се искало инициативата Wi fi for you, която е свързана с безплатния високоскоростен интернет на обществени места да бъде такава инициатива за европейските училища. Ще отстоявам много силно тази инициатива, така че да има възможност европейски средства да бъдат предоставена тази свързаност на всички училища в Европа, които говорим. Европейската седмица на програмирането току-що приключи. Гордея се, че имаме нов рекорд – 67 321 събития спрямо 43 хиляди миналата година. Гордея се с това, че със сигурност, че открием, че има още повече училища, които са се включили в тази Европейска седмица на програмирането“, добави Габриел.

Източник: actualno.com