Ученици

По-малка лятна ваканция за сметка на Коледната

Дали да отворят училищата на 1 септември или да останат както досега – на 15-ти ще решават днес. Повод за това е разразилата се истинска буря от емоции около зимната почивка на учениците.

„15 септември е въведен като първи учебен ден по време на правителството на земеделците и причина за това е прибирането на реколтата. След това обаче няма промени, а резон за тях има“, обяснява министър Сергей Игнатов, цитиран от „Стандарт“.

Според него по-ранното тръгване на училище има резон, тъй като климатичният пояс, в който се намираме, предполага изместване на ваканциите. Игнатов подчертава, че в Германия учениците почиват по различен начин от тези у нас.

„Последните проучвания сочат, че нивото на грамотност на нашите ученици е под средното за ЕС. Това е нещото, което трябва да ни притеснява, а не исканията за по-дулга ваканция. Исканията на учениците не ме трогнаха особено“, призна още Игнатов.

„България е държава, а ние сме общество, което се води от определени правила. Едно от тях е ходенето на училище. Нека учениците не се сравняват с депутатите“, добави още министърът на просветата.