Ученици

По-евтини учебници за 10. клас

След като миналата година родителите възроптаха срещу цена от 220 лева за учебници по основните предмети на деветокласниците, сега издателствата се побраха в по-разумни граници.

За 10. клас – около 170-180 лева. Учениците от този набор не могат да купуват на старо, защото са по новия закон. Така всяка есен семействата им броят солидни суми в борсите.

Най-високи цени държат чуждите езици

Първо купуват по базови дисциплини, останалото – през октомври

Към 170-180 лева излиза грубо наборът учебници по основните предмети за десетокласниците, които са по новата програма. Миналата година разходите на семействата им удариха тавана от 220 лева, което предизвика ропот на родителите. Те са в неизгодна позиция, тъй като не могат да купуват на старо, защото децата им се обучават по Новия закон за предучилищно и училищно възпитание. Това налага и нови учебници всяка година.

След като протестите от миналата есен предизвикаха разговори между министъра на образованието Красимир Вълчев и издателствата, сега те са се вместили в по-разумни граници. Трябва обаче да се направи уговорката, че по принцип учебниците за 9. клас са малко по-скъпи, отколкото за 10-и.

Най-високите цени отново държат чуждите езици – особено английски и немски. Учебниците по тях са на цени от порядъка 24-29 лева. Значително по-евтини са по руски език.

След като историите бяха преработени заради неуместни формулировки, всички вече са одобрени и отпечатани, но до борсите засега са стигнали учебникът на „Булвест”, който е на цена 24 лева, и на „Анубис”, който струва 16.98 лв. Чака се складовете да заредят и историята на „Просвета”. Тя е 17.90 лв.

Масова практика е учителите на един випуск да избират учебници на различни издателства по отделните предмети. По тази причина е трудно да се посочи еднозначно цената на пълен комплект. По груби сметки пълният набор на едно издателство, например най-масово избираното – „Просвета”, са около 170 лева общо по всички основни предмети. Това е при условие, че ученикът не е в езикова гимназия. Там има допълнително оскъпяване заради чуждите езици, а в професионалните гимназии – заради специалните предмети. Още едно сериозно перо са помагалата.

Елитните училища първи са раздали списъците с необходимото за обучението. В борсите вече идват възпитаници на Английската, Френската, Хуманитарната гимназия, на НУМТИ „Добрин Петков”, както и на Спортното училище, което започва занятия още на 1 септември.

Макар да разполагат с описание на набора учебници, семействата не бързат да ги купуват накуп. Обикновено се взимат на части, обясниха от Борса за учебници „Пловдив”. През септември купуваме по основните предмети, а например по музика и изобразително изкуство оставяме за октомври, потвърдиха и майки на десетокласници.

В два тома, за да олекне раницата

За втора поредна година някои издателства предлагат учебник по един предмет в два тома, като целта е олекотяване на раниците. Такива имаше за деветокласниците още миналата година, след като МОН даде възможност при книжно тяло над 288 страници то да се раздели на две части – за първия и втория срок.

Тази година такива са например географиите и историите на издателствата „Архимед” и „Булвест”.

Източник: marica.bg