Ученици

По-добри резултати на матурите тази година

Министерството на образованието публикува на официалния си сайт начините за проверка на резултатите от държавните зрелостни изпити – майска сесия.

С входящ номер и ЕГН от сайта http://rezultati.zamaturite.bg всеки може да разбере оценката си.

Според министър Игнатов, тази година оценките са по-високи отколкото през миналата. Броят на явилите се зрелостници тази година е 63 741, което е по-малко от предходни години, отбеляза Евгения Костадинова, началник на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОМН.

Това обаче е нормален процес, заради тенденцията към намаляване на випуските.

Отличните оценки са повече в повечето от избраните предмети. Тази тенденция е най-силно изразена при чуждите езици.

Слабите оценки тази година също са намалели. Особено впечатление прави географията – ако миналата година над 30% от учениците са получили двойки, то сега под 16% са показали слаб резултат.

Правописът и пунктуацията на изпита по български език и литература са се оказали най-трудни за зрелостниците, разкрива Евгения Костадинова.

Според нея това се дължи на по-голямата сложност на тестовете. Анализите показват, че слятото, полуслятото писане и главните букви най-често затрудняват учениците. Тя оценява като положителна тенденция увеличения процент на зрелостниците, избрали да пишат текст.

35 процента са предпочели да пишат интерпретативно съчинение и също толкова са избрали есе.вата (4,89), СОУ (4,52) и професионалните гимназии (4,09).

И малко статистика:

По БЕЛ шестиците са 1 091, а по математика 2 399.

Слабите оценки са 9 263 от над 65 000 зрелостници, явили се на двете матури. „Шампион“ по двойки е географията с 3 573. За сравнение – миналата година там двойкаджиите бяха над 11 000. В процентно отношение разликата не е чак толкова голяма, тъй като явилите се тази година са с 8 000 по-малко.

По български поправителна матура през септември ще държат 2 391 зрелостници. Миналата година двойките по предмета бяха 3 153. От 12 728 души, които са държали матура по биологич, с двойки са 10,19% или 1296 абитуриенти.

Най-малко слаби оценки има по езиците, а по испански и италиански няма двойки. Нещо повече – 78 % от явилите се на испански имат отличен. По френски не е изкарал матурата един, а по немски – двама. По английски от 10 261 явили се, с шестици са 3 483/

Виж презентацията „Държавни зрелостни изпити 2011, резултати и тенденции“