Ученици

Почти 50% не се поправиха на поправителната сесия

Едва три са шестиците (оценки над 5.50) на поправителната матура по български език и литература, разкрива всекидневникът „Сега“, цитирайки данни на просветното министерство.

Тестът за двойкаджиите и неуспелите по една или друга причина да се явят на изпита през май се проведе на 31 август. Заявките бяха 4359, допуснатите ученици – 3982, а се явиха 3175 зрелостници от 650 училища.

Една трета от явилите на изпита по БЕЛ се не са успели да покажат повече знания от тези преди два месеца и отново имат двойки. На тях им предстои ново явяване на изпита.

Държавни зрелостни изпити се провеждат по два предмета. Единият е български език и литература, а вторият – по избор. Общо 10 468 души се явиха на поправителна сесия.

Почти 5000 са скъсаните. Отличните оценки (над 5,50) пък са точно 31. Отново както и предишни години най-желан за втори предмет е бил географията с явили се 4110 души, от тях скъсани 2731. Там има само 2 отлични оценки.

Най-добре са се представили в Ловеч, Кърджали и София-област, най-зле във Видин, Търговище (градът присъства в тази антилиста и на редовната сесия) и Велико Търново.

Както стана ясно в края на миналата седмица, за доста от неуспелите да се дипломират или да минат в горен клас ще има още един шанс. Това е третата сесия, до 10 октомври, когато учениците с максимум две двойки ще имат възможността да ги поправят и да продължат обучението си на по-висока степен.

Още по темата