Ученици

Почти три четвърти от учениците в началното образование у нас учат чужд език

Почти три четвърти от учениците в началното училище в България изучават чужд език. Делът им е почти колкото и на учениците от началното образование в Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Само 1,5% от учениците в началното училище у нас обаче учат втори чужд език в сравнение с почти 5% в рамките на ЕС.

Най-често изучаваният език от учениците в България е английски, както и в повечето от държавите от ЕС. Вторият най-често изучаван чужд език в България е руски, а в ЕС – френски, показват данните. Общо почти 19 млн. ученици от началната форма на образование в ЕС изучават чужд език, което е средно 84,3% от всички. Общо 17,5 млн. от тях изучават английски език, 800 хил. изучават френски, 700 хил. – немски, 100 хил. – испански, 54 хил. – руски, а 33 хил. – испански.

Най-висок е делът на учениците от началното образование, които изучават поне един чужд език, в Кипър, Люксембург, Малта и Австрия – на практика са обхванати всички в началното образование. Следва Хърватия с 99,9%, Испания с 99,4%, Франция с 99,2%, Италия с 98,6%, Румъния с 98,3% и Полша с 97,6%.

В Люксембург най-много ученици от началното училище изучават поне два или повече чужди езика – 83,7%, следва Естония – 30,7% и Гърция с почти 29%.

Източник: investor.bg