Училища

Почти всички училища в България са без лекар

Над 95% от училищата в България нямат лекар – 2366 от 2473. Това става ясно от справка на Министерството на образованието и науката. Само 107 училища разполагат с доктор, като в 52 от тях той е на пълен щат, а в останалите 55 – на непълен, съобщава в. „Монитор“. По закон училищата не са задължени да назначават лекар, а големият проблем у нас е, че не разполагаме с достатъчно специалисти, за да има доктор във всяко учебно заведение. Дебатът около въпроса дали лекарите трябва да се върнат в школата започна след трагичния инцидент от миналата седмица, при който 11-годишното момиче от 52 СУ в София загуби живота си след сбиване със свой съученик.

Болшинството от училищата, обаче все пак имат осигурено медицинско обслужване. Само в 156 такова изобщо не е осигурено. 452 училища пък разполагат с фелдшери – 294 са на пълен щат, а 158 на непълен. Медицинска сестри се грижат за здравето на хлапетата в общо 1587 училища в страната. От Министерството на образованието коментираха, че най-доброто медицинско обслужване било във Варна.

Така например в столичното 119 СУ има две медицински сестри. „За последно лекар при нас имаше през 2003 година“, обясни директорът и бивш зам.-образователен министър Диян Стаматов. Той обясни, че лекарят нямало какво да прави в училище, защото там се извършвала профилактика, а за оказване на долекарска помощ се грижели медицинските сестри.

Източник: actualno.com