Училища

Почти вековно училище на ръба на оцеляването

Училище на близо сто години гасне с всяка изминала година. Школото по каменообработване в село Кунино тази година ще приеме 83 седмокласници, но въпреки това почти всеки път по това време е на границата на санитарния минимум от ученици.

Децата сами ще си направят инструментите и в следващите месеци ще посещават занятия в едва две от общо 11 ателиета, споделя директорът Стефан Стефанов в репортаж на bTV.

„Необходими специални урени и съоръжения, специално осветление. Едно ателие струва около 20 000 лв“, разкрива още той.

Училището е създадено по време на правителството на Александър Стамболийски. Причината да е в Кунино, е че има много камъни и 12 дка свободна земя. От този тип училища то е едва едно от общо двете в Европа, оцелели до наши дни.

С мисията за неговото спасяване с идеи се намесва и министерството на културата. От там обаче все още чакат отговор на подадената ръка от страна на кмета на община Роман.

„Камъкът не е нещо студено. Той не се подчинява на грубата сила. Иска нежност и ум. В България хора като нас нямат особени възможности за кариера, затова който иска да продължи, поема зад граница. Хората не оценяват истинския труд на ръката на човека“, смята Борислав Иванов, който тази година е завършил училището в Кунино.

снимка: btv.bg