Учители

Почти без пенсионирани учители тази година

Учителите почти няма да имат възможност за ранно пенсиониране докато се увеличава изисваната за това възраст, става ясно от обясненията на НОИ за ефекта на промените в Кодекса за социално осигуряване, пише всекидневникът „Сега“.

От тази година учителите могат да се пенсионират до три години по-рано спрямо своята пенсионна възраст, за разлика от изискването досега – спрямо годината, в която излизат в пенсия.

Това означава, че през 2014 г., когато за пенсиониране на жените се изискват 61 г., а за мъжете – 64 г., те ще трябва да навършат съответно 60 г. и 62 г., за да вземат ранна пенсия. Техният набор при общите условия ще може да се пенсионира чак на 63 г. и на 65 г. Докато по стария ред право на ранна пенсия учителките биха имали още на 58 г., а учителите – на 61 г, обяснява „Сега“.

Това означава, че само учители, които са отложили с година-две ранното си пенсиониране, биха могли да се възползват от него от тази година. Но вместо да получават намалена пенсия за по-кратък период, както е по стария ред, ще вземат по-малко пари за целия срок от 3 г. Ранната пенсия от учителския фонд се изплаща с 0.2% по-малко за всеки недостигащ месец до общата възраст.