Училища

Поставят камери в двора на всяко столично училище?

Да се поставят камери за външно наблюдение в двора на всяко училище. Това предвиждат плановете на Столичната община, съобщиха за „Монитор“ от „Московска“ 33.

За целта се предвижда да бъде разширен центърът за видеонаблюдение, Общинските учебни заведения са под строг видеоконтрол. Оперативният дежурен център следи 139 детски градини и 106 училища. Без външно наблюдение в момента обаче са 66.

„Камери има и в други обществени зони като паркове и площади и други. Има детски градини и училища със собствено видеонаблюдение, което не се наблюдава в оперативния дежурен център и видеонаблюдение, което е извън посочения брой. Наблюдението се извършва на място в самия обект“, уточниха от Столичната община.

В началото на годината се заговори за поставяне на вътрешно наблюдение в детските градини. От „Московска“ 33 обаче обявиха, че това ще случи само след съгласието на педагогическия състав и родителите. Това бе и причината да тръгнат анкета из забавачките, които показаха, че масово не се възприема идеята за вътрешното наблюдение.

Системата за наблюдение в София заработи през 2006 г. Две години по-късно под надзор са били 40-50 обекта, в момента се наблюдават 353 места

Центърът в Столичната община има контролна точка за Националния спешен номер 112, което помага да се създаде бърза координация между екипите за спешна помощ. Видеоцентърът разполага с над 3500 камери, които следят обществения ред в града. 2600 дебнат за крадци, вандали и всякакви нарушения на обществения ред. 230 следят трафика и нередностите по пътя. В метрото пък ни наблюдават 630 камери.

Източник: monitor.bg