Училища

Поскъпват таксите за курсовете в детските градини

Допълнителните дейности в детските градини през тази учебна година ще бръкнат по-дълбоко в джобовете на родителите, които искат децата им да развиват талантите си.

Школите поскъпват средно с около 30 на сто. Ако например миналата есен семейството е записало хлапето на народни танци срещу 90 лева, сега за същия курс в същата фирма цената вече е 120 лева. От други учебни центрове се предлага и за 130.

Основната причина за повишаването на таксите е неколкократното увеличение на заплатите на преподавателите в последните години, което поставя нашите в неравностойно положение, и се наложи също да повишим възнагражденията, коментира управител на една от най-масово избираните фирми доставчици на допълнителни педагогически дейности. Той подчерта, че увеличението идва, след като в продължение на близо 10 години таксите не са били променяни. И сега ръстът бил едва половината от това, което реално трябва да се предприеме.

Конкурент от друга голяма фирма с много дейности и преподаватели добави, че в миналото таксите за допълнителните дейности в детските градини са били начислявани като половината от минималната работна заплата. Многократното повишаване обаче не е било съпроводено и с увеличения на сумите за курсовете, в които децата се включват в детската градина извън задължителната програма. Дори и да не сме склонни да повишаваме цените, когато конкурентите го правят, не можем да не предприемем нищо, защото ще ни вземат учителите, коментира още той.

Така през тази учебна година заниманията по народни танци ще излизат около 120-130 лева според избраната фирма. Включване в група по футбол е от 90 до 130 лева за една учебна година. Заниманията по английски варират между 98 и 130 лева, а школа по испански удря тавана на таксите с цена 480 лева. Учебната година за допълнителните дейности е от 1 октомври до 30 май. Родителите избират от одобрен от общината списък с фирми доставчици и дейности, предлагани от тях. След това детското заведение сключва договор с учебния център. На педагозите в градините е изрично забранено да лобират и препоръчват, както и да събират такси. Плащането на два или три пъти през учебната година става лично на представители на обучителните организации.

Намаление

Родители могат да ползват намаления, ако намалят броя на заниманията. При едно вместо две седмично в школите на УЦ „Прециз” например се плаща половин такса. Ако хлапето боледува и отсъства на три занимания от текущия месец, за него също се внасят само 50% от таксата. Ако родителите запишат детето на 3 дейности, третата е на половин цена. Ако харесат 4, четвъртата е без пари. За второ дете от едно семейство се прави 20% отстъпка.

Източник: marica.bg