Мнения

Порочна практика – учителските уволнения и назначения

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че е порочна практиката да се освобождават учители в края на учебната година и да се назначават отново на работа през новата, за да се пестят средства от бюджета на училището, писа наскоро teacher.bg.

По думите на Вълчев, „учителската работа не е с такъв характер, който да предполага краткосрочен договор по Кодекса на труда“.

Практиката, да се освобождават учители в края на учебната година и те да се назначават отново през есента, преди началото на новата учебна година, е не просто порочна, тя е напълно неприемлива от няколко гледни точки и създава условия за корупция ,при това не само в училищата, но и извън тях.

Първо, регистрацията на освободените в края на учебната година учители създава изкуствено високи нива на безработица, което се калкулира като негатив на социалната политика на държавата.

На второ място, освободените учители знаят, че ще бъдат преназначени, но за местата им се обявява конкурс, както е по закон, което пък създава условия за корупция. На въпросния конкурс се явяват няколко кандидати, но „печели“ титулярът, на който е обещано мястото! Тогава останалите се оказва, че се подготвят за конкурс напълно безсмислено!

Освен това тази практика ощетява и самите преподаватели, защото когато ги освободят от работа, те получават само 60% от възнаграждението си, осреднено за последните две години, при това, ако са работили през последните поне девет месеца. Така учителите получават през лятото по-ниска заплата под формата на социално обезщетените от регионалното Бюро по труда, като така и държавата уж пести, като дава по-малко заплата, но реално изкуствено увеличава коефициента на безработица и на практика ощетява работника – в случая това е учителя.

При напускане на работното място в училище, учителят има право на само няколко месеца обезщетение, но то е минимално – по 7,20 лв. на ден, за дните в които остава без работа, но лимитирано, не докато си намери работа, което може да стане и след една година, примерно.

Ето защо изказването на министъра е напълно резонно и е похвално, че се обръща внимание на този проблем, който не е от сега, а датира от много години като порочно установена практика.

Накрая но не и на последно място е измамата за младите кадри. Кой ще отиде на работа, ако знае, че не е сигурно, колко ще работи, дали ще бъде преназначен и дали някой „връзкар“ няма да го измести на есен, когато се подбират уж новите кадри…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg