Училища

Поредното възпитателно училище ще бъде закрито от МОН

Възпитателното училище-интернат (ВУИ) „Св. Св. Кирил и Методий“ в габровското село Керека ще бъде закрито от началото на следващата учебна година, съобщиха от МОН.

Деветте деца, които са настанени в него, са преминали през индивидуална оценка. Три от тях ще бъдат реинтегрирани в семейна среда, след като възпитателните им мерки бяха прекратени. Едно дете ще бъде насочено към социална услуга, а останалите ще бъдат прехвърлени във възпитателните училища-интернат в село Завет, област Разград и в село Ракитово, област Пазарджик. С това Министерството на образованието и науката продължава политиката си за деинституционализация. Преди година беше закрит и социално-педагогическият интернат в сливенското село Драгоданово, в който живееха 37 деца. Освен ВУИ в село Керека от следващата учебна година ще бъдат закрити центровете за специална образователна подкрепа в Роман и в разградското село Осенец. Децата, които са ги посещавали, ще продължат образованието си в местни училища.

В страната остават четири интерната, в които от следващата учебна 2018/2019 година ще учат общо 86 деца. Това са социално-педагогическият интернат в село Варненци, област Силистра и три възпитателни училища–интернати в селата Завет (Разград), Ракитово (Пазарджик) и Подем (Плевен).

Източник: monitor.bg