Мнения

Половин милион лева за научна дейност в медицината се губят!

250 000 евро, дарени официално на България от Германия за клинични изпитания и експериментална научна изследователска дейност в лечебните заведения и техните бази в страната ни, не са отишли по предназначение, твърди в. „Труд“. Според вестника парите „са потънали безследно в мътните води около вицепремиера в оставка Меглена Кунева“. Средствата са били целеви.

Получатели на въпросните близо половин милион лева е трябвало да станат Българската академия на науките (БАН) и Министерството на здравеопазването (МЗ). Това става ясно от официален документ за дарението, подписан на 20 април 2016 година. Под дарението стоят името и подписът на просветния министър в качеството ѝ на разпоредител на средствата (т.е. като посредник между Германия от една страна, и МЗ и МОН, от друга) и името и подписът на г-н Гюнтер Йониц – директор на Bundesarztekammer (Асоциацията на германските медицински организации, която е дарител). От БАН обаче обясниха, че никога не са получавали пари по тази линия, а отделът по финансови въпроси на институцията дори не е бил уведомен, че такива средства съществуват, камо ли, че ще бъдат преведени за клинични проучвания.

От МОН отказаха да отговорят на въпрос, къде са парите и как Кунева се е оказала техен разпоредител. От Bundesarztekammer на Германия също отказаха да отговорят на запитване на „Труд“, адресирано до Гюнтер Йониц със съдействието на българското посолство във федералната република. В здравното министерство пък още решават, кой трябва да отговори – запитване на вестника е било изпратено в отдел “Връзки с обществеността”; оттам е попаднало в централната администрация на министерството; после е било разпределено към трето звено – дирекция “Международни дейности, проекти и програми” на ведомството.

Източник: actualno.com