Ученици

Половин месец ваканция около Нова година

Предложение за ваканция от 24 декември до 8 януари включително направи просветното министерство. Идеята е част от проект за заповед за разпределението на учебното време за предстоящата 2011/2012 учебна година.

Всъщност дните извън клас в този период са увеличени с пет учебни и един укенд в сравнение с миналата година. Любопитното е, че през 2012-та, ако се прилагаше досегашната схема, учениците щяха да почиват с ден по-малко, което във всички случаи щеше да доведе до нова вълна от недоволство.

До 16 август във ведомството ще събират коментари, критики и предложения по цялостния документ (включително и от гражданите), който след това ще бъде оформен официално.

В плана присъстват още три почивни периода, както и една седмица почивка покрай матурите и празникът 24 май.

Ваканция по традиция ще има около Деня на народните будители. Тази година се събират три поредни дни – уикенд и 1 ноември, когато е празникът.

Зимната ваканция този път ще е различна от Коледната и ще започне на 23 феврури. Краят й се предвижда за 26 февруари включително. Тя на практика е след началото на втория учебен срок, чийто старт се дава на 7 февруари. Ваканцията е два дни (четвъртък и петък) плюс един уикенд

Пролетната ваканция ще бъде обединена с Великденската и ще продължи за периода 7-16 април. Тя се равнява на уикенд, четири редовни учебни дни, както и на четирите официални почивни дни около светлия християнски празник.

Седмицата почивка пък е в края на май. Така общият брой ваканции на учениците става шест, като в бройката се включва и тримесечната лятна ваканция.

Въпросът с ваканциите на учениците наболя особено в края на миналата година, когато децата поискаха повече почивка. Те изтъкнаха различни аргументи, но повечето се въртяха около безспорния факт, че в доста дълги периоди им се събира време, в което нямат почивни дни. Малцина от тях прибягнаха и до ефективни протестни действия като не се явиха на училище на 3 януари 2011 г. В по-голямата си част обаче, децата предпочетоха диалога с институциите и в крайна сметка се стигна до приемлив за всички страни вариант.

При сегашното разпределение на практика повечето ваканции не означават повече дни извън клас, а по-умереното им разпределение на учебни/неучебни.

Още по темата