Бясна конкуренция за места се очертава в летните занимални за ученици от 1. до 4. клас.

Те приключват училище в края на месец май и ако родителите им нямат под ръка баба и дядо, на които да оставят отрочетата си, ще трябва да отделят по половин заплата за частен център. В Пловдив има десетина такива и те започнаха да записват деца още от сега. Цените на всички в бранша са идентични – около 350-400 лева за месец.

А това прави почти половината от нетната заплата, за която работят пловдивчани. Повечето занимални имат специална политика при отсъствия на децата – обикновено над три дни приспадат от общата цена. Цяла седмица излиза около 80-85 лева. А еднодневен престой 20-25 лева. Има опция детето да посещава занималнята и по половин ден, като съответно таксата пада с 50%. Големият проблем за родителите идва от изхранването. Повечето частни занимални предлагат кетъринг или водене на децата по близките ресторанти за обяд. Така храненето излиза допълнително около 3.50 лева на ден. Сутрешната и следобедната закуска се носят от вкъщи, на място само се претоплят в кухненските кътове на занималнята.

Програмата на частните занимални е много разнообразна – освен да четат книгите от летния списък, малчуганите се упражняват и по писане и математика, английски език, правят се артработилнички и разходки в парка. Немалко фирми водят децата на кино или по музеи, като билетът е извън месечната такса. Същото важи и за екскурзии в околностите на Пловдив. Транспортните разходи също не влизат в предплатената такса. Обикновено спорта и игрите ги правим сутрин, по хлад, а жежките обедни часове посвещаваме на интелектуални занимания, обясняват дневния режим от частните занимални.